Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křepel horský (Oreortyx pictus ) je u nás poměrně málo chovaným druhem.  Chovu tohoto křepela se věnuji už delší dobu. V minulosti jsem choval i jiné druhy křepelů ( šupinkatý, kalifornský ) a tak mohu srovnávat.

Mezi  křepely patří tento druh k druhům mohutnějším, ve své domovině je považován dokonce za lovnou zvěř. Vzhledem k regionu rozšíření ve volné přírodě snáší  bez obtíží i naše zimní podmínky. Může být držen ve venkovní voliéře celoročně.

 Možný je i společný chov s jinými ptáky - jak drobnými, tak papoušky. Nelze je však chovat společně s jinými druhy křepelů. Sám chovám tyto křepely již několik let ve společné voliéře s ag. hnědohlavými.

Na rozdíl od jiných druhů je tento křepel poměrně klidný a krotký. Rychle si zvykne na svého chovatele, hlavně při krmení oblíbenou potravou. Přes den se většinu času pohybuje po zemi, v noci však vyhledává místo  ve výšce. Svým hřadováním může vyvolat určitý rozruch ve voliéře.

Hlavně na jaře se ozývá poměrně hlasitým táhlým, ale pro mne ne nepříjemným voláním (ale to je věc názoru). 

Pohlaví lze bezpečně rozpoznat až po přepeření, což je asi kolem šestého měsíce stáří, podle zbarvení zátylku. U slepičky přechází hněď ze zad až k chocholce, u kohoutka je celý krk břidlicově modrý jak je patrné i z fotografie ( vlevo slepička )Obrazek

Snůška začíná většinou v dubnu. Vejce jsou poměrně špičatá béžové až oranžovobéžové barvy, beze skvrn na povrchu. Množství vajec a délka snáškového cyklu závisí hlavně na kvalitě krmení. Domnívám se, že po snesení asi 20 vajec je vhodné zredukováním krmné dávky ( hlavně o bílkoviny ) snůšku pozastavit  a šetřit tak slepičku. Jinak je slepička schopna nést až 50 vajíček, ale dojde často k jejímu vyčerpání. Sám mám v chovu funkční slepičku starou 6 let.

Odchov pod rodiči se mi zatím nepodařil, i když náznak kvokání pozorován byl. Přirozený odchov je u mne zatím u tohoto druhu nenaplněným přáním.

 Obrazek

Umělou inkubaci provádím  při  37.5 st.C. Doba inkubace byla vždy přesně 26  dnů. Na vejci se objeví asi už 2 až 3 dny před vylíhnutím malá vypouklá  prasklinka  na boku tupého konce.  K vylíhnutí dochází zpravidla najednou během krátké chvíle ( 1-2 hodiny ). Opoždění vždy znamenalo nějaký problém. Nemyslím, že je vhodné pomáhat nebo zasahovat při líhnutí. Takto  nabytá kuřátka jsou stejně málo životná a nevhodná do dalšího chovu.  Další  umělý odchov není složitý.  Snad zde může často docházet k určitému kanibalismu – ozobávání prstů u nožiček u několik dnů starých kuřátek. Vždy je třeba odchovávat společně pouze kuřata stejného stáří !

 

Obrazek

 

Krmení není nijak náročné. Základem je co nejpestřejší směs zrnin a velké množství „zeleného“ krmení a ovoce. Vhodný je i hmyz, natvrdo vařené vejce, případně některá z kompletních KS pro drůbež nebo bažanty ( hlavně na začátku chovné sezóny a při odchovu kuřátek ).Obrazek Je jen s podivem, že se tito  krásní a nenároční křepelové v chovech u nás i v zahraničí moc často nevyskytují.