Jdi na obsah Jdi na menu
 


Asi téměř všichni z nás jsme začínali svůj chovatelský život s tímto na první pohled tuctovým ptáčkem a mnohokrát v průběhu let  se k němu opakovaně vraceli. Andulky nás každého naučily základům chovatelského citu a mnohokrát nám i odpustily naše omyly a chyby. Všechny jejich přednosti je právem předurčily stát se nejčastěji chovaným společenským a okrasným ptákem.

Chov výstavních andulek je na druhé straně jedno velmi náročné velké odvětví chovatelství exotického ptactva. Sám jsem se k tomuto odvětví však nikdy nedostal a mám k němu určité výhrady.

Obrazek

O to více mne zaujaly poznatky ze zahraničí, kde se chvají tzv. barevné andulky, které se výrazně liší od výstavních a svým typem spíše snad připomínají přírodní formu. Přiznám se, že poprve jsem tyto andulky spatřil na EV v Nitře  a v italském Reggiu v roce 2009. A tak jsem si dva páry přivezl z Itálie  domů.

Obrazek

Chov se poměrně rychle rozrůstal. V roce 2012 byl doplněn několika jedinci  nakoupenými na národní výstavě v rakouském Welsu.

V roce 2013 (15. - 17.11.) jsem tyto andulky poprvé vystavil na propagační výstavě exotického ptactva v Českých Budějovicích.

dscf4255.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

528812f9671ac-1-.jpgPtáky na výstavě hodnotil posuzovatel pan Pavel Borovička.

 

 

 

 

 

 

 

V roce 2014 jsme společně s kamarády Josefem Šindelířem a Zdeňkem Reindlem obeslali mezinárodní výstavu Exota Olomouc 2014. Bylo to první předvedení těchto ptáků na této velké výstavě v její historii.

180.jpg

178.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstavní sezonu jsme zakončili opět na říjnové propagační výstavě v Českých Budějovicích.

146.jpg